Pekáreň Nacina Ves

V tejto pekárni sa začalo piecť jemné pečivo a doplnkové chleby v auguste 2005. Pekáreň sa nachádza v obci Nacina Ves a to hneď vedľa poľnohospodárskeho družstva. Chod strediska majú na starosti operátori výroby pod riadením riaditeľa divízie potravinárskej výroby .

Špecifické pre túto pekáreň je to, že vyrába najširší sortiment balených výrobkov. Patrí k našim najmodernejším pekárňam a zároveň je aj najväčšia.

Na začiatku pracovalo v pekárni osem zamestnancov a vyrábalo sa len zopár druhov pečiva. Boli sme jediná z našich pekárni, ktorá začala vyrábať a expedovať balené výrobky. Postupne sme zvyšovali druhy pečív a tým sa zväčšoval aj počet zamestnancov.

V priebehu niekoľko mesiacov sme začali okrem sladkého pečiva robiť aj doplnkové chleby, parené buchty, knedle a šišky.

V priebehu dvoch rokov sa z pekárne stalo stredisko, ktoré sa zaoberá nielen pekárenskou výrobou, ale aj cukrárenskou výrobou a lahôdkarskou výrobou.

Dnes sa pekáreň špecializuje sa na výrobu pečiva najviac vyrábaným druhom je rožok 40g, vyrábaný na rožkovej linke. Okrem neho tvoria sortiment pšeničného pečiva aj ručne vyrábané druhy ako bagety, žemle, pletenky a iné. Druhú časť tvorí cereálne pečivo, ktoré sa taktiež vyrába v rôzny tvaroch. Taktiež sa aj mrazí ako polotovar určený k výpeku na ostatných strediskách.

Chlieb sortiment tvoria doplnkové chleby pečené vo formách (slnečnicový, fínsky, ražný) a voľne (viaczrný, klumbacher ).

Jemného pečiva sortiment tvoria výrobky z kysnutého cesta a pľundrové výrobky. Výrobky z kysnutého cesta robíme plnené (šatôčky, nugetky, české buchty) aj neplnené (makovka , vianočka, dukátové buchty ). Pľundrové pečivo vyrábame tiež plnené ( hrebenáče, slimáky) aj neplnené ( škvarkový pagáč, syrová kocka). Na výrobu daných výrobkov používame linku jemného pečiva no niektoré druhy sa vyrábajú ručne. Skoro všetky druhy z danej skupiny výrobkov zároveň mrazíme ako polotovar určený k výpeku na ostatných strediskách.

Ostatných pekárskych výrobkov sortiment tvoria parené výrobky ( knedle, buchty ), smažené výrobky ( šišky, pirohy), cukrárske výrobky ( mramorový koláč, mufiny, štrúdle).
Súčasťou výrobných priestorov sú aj skladové, sociálne a kancelárske priestory. V osobitných priestoroch sa nachádza podniková predajňa. Výrobu zabezpečuje 40 výrobných a ostatných pracovníkov.

Príhovor riaditeľa

Milí zákazníci,

už prešlo relatívne dosť času, čo sa stretávate s výrobkami vyrobenými v Nacinej Vsi. Čas neúprosne beží a už je tomu viac ako rok, čo bol na stredisku vyrobený prvý závin, šatôčka, či parená knedľa.
Stredisko vyrába iba balené výrobky bežného pečiva, jemného pečiva, doplnkových chlebov a parené výrobky. Spolu denne expedujeme viac ako 90 druhov výrobkov. Časť výrobného programu sa mrazí, čo napomáha ekonomike výroby.

Doteraz sme sa vyšplhali výrobou na cca 2 000 000 milióny a to zďaleka nie je naše maximum.

Celé strojnotechnologické zariadenie je nové, priestory upravené podľa potravinového štandardu. Dve rotačné pece, jedna etážová, easy linka, miesič, balička.

Čo chcem týmto povedať? Podmienky na prácu sú vytvorené a je na nás zamestnancov, zúročiť to do chutných výrobkov z našej pekárne na každodenný stôl spotrebiteľa. Veď čo môže byť krajší pocit, ako myšlienka, že našimi rukami prinášame šťastie do mnohých domovov.

Na vytváraní tohto pocitu sa podieľa 32 pracovníkov, fakturantka, technológ a z veľkej časti aj hlavná technologička pre pekárne.

Na stredisku sa pracuje v troch smenách, výroba začína v sobotu nočnou a končí piatok dennou.

Zásobujeme všetky smery t.j. Snina, Košice a Michalovce. V krátkom čase sa začne výroba cukrárskej časti, kde sa tešíme na výrobu trvanlivých zákuskov, mäkkých cukrárenských výrobkoch a tort na rôzne príležitosti.

Práce je veľa. A ja keď mám niekedy pocit, že sa to ani nedá zvládnuť, všetko pominie a opäť vstávam do nového rána s očakávaním čo všetko sme zvládli a čo nám zvládnuť zostáva.

Touto cestou prajem všetkým hlavne zdravie a trpezlivosť. Nech cez éter, ktorým sa najčastejšie dorozumievame prechádzajú iba pozitívne vlny, cez ktoré sa navzájom povzbudíme a náš pocit bude: „Viem, že som urobil pre iných a nás prospešnú vec”.

Rado Kišik, vedúci strediska
PEKÁREŇ NACINA VES